11 Mart 2012 Pazar

Paskalya Adası - Biraz Tarih...






Yazılı tarihe göre adaya ilk gelen, Hollanda’lı kaptan Jacob Roggeveen ’in gemisi olmuş. 1722’de bir paskalya gününde demir atmışlar. Kısa bir keşiften sonra kendilerince değerli bir şey bulamadıkları için olsa gerek adadan ayrılan geminin bu ziyaretinin ardında kaptanın seyir defterine yazdıkları kalır. Kaptan Roggeveen ’in yazdıklarına göre adanın etrafı sırtları denize dönük devasa taş heykellerle çevriliymiş. İkinci gemiyse tam 48 yıl sonra uğramış adaya. Bir korsan gemisi. Bu kez bu heykellerin çoğunun yıkılmış olduğunu öğreniyoruz gene kaptanın seyir defterinden.
Paskalya Adası ile ilgili eldeki bilgiler çok kısıtlı ve belge olarak sadece Avrupa’lı ilk ziyaretçilerin sözlü kaynaklara dayanarak yazdıkları bulunmakta. Adanın kuşaklararası iletişim zincirinde bilinmeyen nedenlerden dolayı (Ada halkı arasındaki iç savaş ya da köle ticareti amaçlı saldırılar, kıyımlar, olasılıklar arasında) kopan halkalar nedeniyle ada tarihi hakkında kesin bulgulara ulaşmak mümkün değil.
Bir dönem nüfus yüz civarına kadar düşmüş… Günümüzde ise ancak arkeolojik bulgulardan edinilen sonuçlara biraz da hayal gücünün eklenmesiyle ada tarihi hakkında bir şeyler söylenebiliyor. Tahminler ilk yerleşimcilerin gene Pasifik’ten Markiz adalarından geldiği yönünde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder