18 Ocak 2012 Çarşamba

Buenos Aires’de neler yaptık











• Hayatımızın en leziz etlerini dayanamayıp ikinci defa gittiğimiz Cabañas las Lilas’da yedik. Bize tuzluya patlasa da yediklerimizin tadı hala damağımızda. Bife de Chorizo, Ojo de Bife, Bife de Lomo favori etlerimiz, Angélica Zapata–Malbec Alta da favori şarabımız oldu.
• Arjantin’de en çok Malbec üzümlerinden yapılan şarapları beğendik.
• Bize Ortaköy’ü çağrıştıran Plaza Dorrego’da güzel birkaç akşam geçirdik. Plaza Dorrego küçük bir meydan. Çevresinde sokak satıcıları, lokantalar ve güzel barlar var. Ziyaretlerimizden biri her hafta yapılan tango danslarına denk geldi. Açık havada masalarında oturmuş içkilerini yudumlayan insanlar canlı müzik eşliğinde içlerinden geldiği gibi biribirleriyle geç saatlere kadar tango yaptılar.
• Pazar günleri kurulan San Telmo bit pazarında dolaştık, sevdiklerimize küçük hediyeler aldık, sokak göstericilerini izledik, antikacıları dolaştık.
• Liman semti Puerto Madero’daki sevimli Calatrava Köprüsü’ne bayıldık. Bu köprüye isimini veren ünlü mimar Calatrava aynı zamanda Malmö’deki “Turning Torso” binasının da mimarı.
• El Ateneo, büyük bir kitapçı zinciri. En güzel mağazası, bir alışveriş caddesi olan Santa Fe üzerinde ve 2000 yılında renove edilerek kitap mağazasına dönüştürülen Teatro Gran Splendid binasında. Sahnesi ve locaları kitaplarla dolu ayrı bir dünya. Sırf bunun için bile ziyaret etmeye değer.
• Plaza de Mayo, Buenos Aires’de, “kirli savaş” diye adlandırılan dönemde (1976-83) ünlü “mayıs anneleri”nin kaybolan çocukları için her hafta Perşembe günleri toplandıkları meydanın adı. Tam 30 yıldan beri umutla, kayıp çocuklarının akıbetlerini öğrenmeye çalışıyorlar.
• Casa Rosada (pembe ev), yani Başkanlık Sarayı da bu meydana bakıyor. Annelerin burada toplanma nedeni de bu.
• Bu hareketi başlatan annelerden üçü ne yazık ki çocuklarının akıbetine uğruyorlar. Kayboluyorlar. Ancak ısrarlı takipler ve sivil hükümetin gelişiyle birlikte nihayet 2005 yılında bir adli tıp ekibinin çalışması sonuç veriyor. Yapılan DNA testleri kayıp annelerin kimliklerinin belirlenmesine yardım ediyor. Bu annelerden birinin külleri şu anda Plaza de Mayo’da bulunan dikilitaşın dibine gömülü.
• Carlos Gardel, sadece Buenos Aires’de değil dünyada tango denince ilk akla gelen kişi. Çok sevilen ve adı hala dillerden düşmeyen Carlos Gardel, 45 yıllık yaşamını 1935 yılında bir uçak kazasında noktalar. Kimilerine göre onun kadar iyi tango söyleyen yoktur.
• Al Pacino’nun rol aldığı “Kadın Kokusu” filmindeki tango sahnesinde çalan, Carlos Gardel’in o çok ünlü “Por Una Cabeza” sıdır.
• Otelimize dönerken ara sıra yakınımızda bulunan 1920’lerden kalma bir San Telmo klasiği olan ve 24 saat açık Bar Británico’ya uğradık. Bar Británico çok ünlü bir semt barı-kafesi. 2006 temmuzunda el değiştirdiği için kapanan, ancak semt sakinleri ve müşterilerden gelen tepkiler üzerine yeni sahibinin aynen devam etme kararı aldığı Bar Británico 2007 Şubat’ından beri yeniden hizmet vermeye başladı.
• Sadece Buenos Aires’in değil Arjantin’in en eski kafesi, 1858’de kurulan ünlü Café Tortoni’de kahvelerimizi yudumlarken kendimizi adeta bir müzede hissettik. İspanya Kralı’ndan, Hillary Rodham Clinton’a uzanan ziyaretçileriyle Café Tortoni kuruluşundan buyana entellektüellerin, politikacıların ve sanatçıların buluşma yeri olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder